Lisätehtäviä nuotinlukuun

Transponoivat soittimet

Erityisesti puhallisoittajille on hyödyllistä saada selvää myös transponoiville soittimille kirjoitetusta partituurista. Lisätietoa transponoinnista mm. Aleatori-sivustolla.

Sovellustehtävä: Valitse selkeä melodia (esim. kansanlaulu, joululaulu) tai seuraavan esimerkin kaltainen soololaulu.  Jos pianisti säestää laulua alkuperäiseltä korkeudelta soittaen nuoteista tai sointumerkeistä, missä sävellajissa laulumelodia pitää kirjoittaa B-vireiselle klarinetille?

Lukutehtäviä: Seuraavassa musiikkiesimerkissä englannintorvi soi puhdasta kvinttiä kirjoitettua sävelkorkeutta matalammalta. Laula ja soita esimerkkiä ja tutki, millaisia yhteissointeja äänten välille muodostuu.

Mm. puhallinkvintetto on tavallinen kokoonpano, jonka partituurinluku vaatii transponointitaitoa. Tutki seuraavaa partituuria, käytä äänitettä tukenasi ja tee havaintoja. Millaisia rooleja eri soittimilla on kudoksessa? Kuka milloinkin soittaa bassoa, kuka melodiaa? Minkä stemmojen välillä esiintyy rinnakkaisia intervallikulkuja? Mitä intervalleja?

Ohjelmiston tutkiminen

Käytännön nuotinlukutaito kehittyy parhaiten, kun opiskelija soittaa ja laulaa ennakkoluulottomasti erilaista ohjelmistoa uskaltaa "kahlata" läpi mutkikkaankin näköistä nuottikuvaa. Samoin on hyödyllistä kuunnella musiikkia seuraten nuotteja tai partituuria.

Erilaisia uuden musiikin nuottiesimerkkejä on saatavilla Music Finland -tiedotuskeskuksen tietokannasta. Tietokannan kappaleisiin viitataan tarkemmin tässä oppaassa mm. rytmiä ja musiikkianalyysia koskevissa osuuksissa.

Nuorille soittajille sävelletyistä nykymusiikkiteoksista ks. myös Suomen musiikkioppilaitosten liiton julkaisusarja ja Juvenalia-musiikkiopiston kamarimusiikkikilpailuun sävelletyt teokset.

// ]]>