Conference Program

(Last update: October 16)

 

   INTERNATIONAL JAZZ VOICE CONFERENCE October 17-19, 2015, Helsinki, Finland

 

  IJVC DAY 1

 

  Saturday October 17  Auditorium (all day in Auditorio)

  (the presentation time includes Q&A part)

   9.00 – 9.45

 

  REGISTRATION FOR THE CONFERENECE - please come early!

  (Technical check)

 

  9.45-10.00

 

  The IJVC organizers: Welcome to the first conference

 

  10.00-10.40

 

 

 

  KEYNOTE SPEECH: 

  MICHELE WEIR

 5min

 

  10.45-11.10

 

 

  Lecture:

  MARIA NARANJO

  The art of lyric improvisation: a deep study on the melodic choices of 5 great     jazz singers

  5min

 

 

  11.15-11.40

 

 

  Lecture:

  LEE ELLEN MARTIN

  Annie Ross: An Unusual Canary of Vocalese

  5min

 

  11.45-12.10

  Lecture:

  SUSANNA MESIÄ

  Vocal jazz teaching in higher music education

 

  12.10-13.00

 

  LUNCH / tech check-up

 

  13.00-13.25

 

 

 

  Lecture:

  KAT REINHERT

  Incorporating Songwriting in a Jazz Vocal Education

  5min

 

  13.30-14.20

 

  Lecture concert:

  INEKE VAN DOORN

  "From the inside out: singing technique for jazz singers"

  5min

 

 

  14.25-14.50

 

 

 

  Lecture:

  LEIGH CARRIAGE

  Hybridity in the music of Youn Sun Nah: directions in jazz vocal style

 

   14.50-15.20

 

  COFFEE BREAK / tech check-up

 

  15.20-16.10

 

 

  KEYNOTE PRESENTATION:

  MICHELE WEIR WORKSHOP

  5min

 

 

  16.15-17.00

 

 

  Panel discussion at the Audiorium:

  Guests: AMANDA TIFFIN, DEBORAh TANGUY,  

  VITA SASNAUSKIENÉ, GIEDRE KLICIAUSKIENE          

 

At 7pm: DIG.Jazz Festival Concert: Fast Company (extra fee)

At 9pm: DIG. Jazz festival's  jam session at Koko Jazz Club

 

   INTERNATIONAL JAZZ VOICE CONFERENCE October 17-19, 2015, Helsinki, Finland

 

  IJVC DAY 2

 

  Sunday October 18 in BlackBox from 10-14.30

 and from 14.55-15.15 in Auditorium

  (the presentation time includes Q&A part)

 

  9.00 – (10.00)

 

  Technical check 

 

  9.30-9.50

  9.50-10.00

 

  Warm-ups with Ineke van Doorn (in the lobby)

  Announcements/info (in BlackBox)

 

  10.00-10.40

 

 

 

  Lecture concert in BLACK BOX:

  TRUDY KERR

  The Art of Vocalese

  5min

 

 

  10.45-11.10

 

 

 

  Lecture concert in BLACK BOX:

  JENNY ROBSON

  Vocal improvisation in Jazz Rock Fusion

  5min

 

 

  11.15-11.55

 

 

  Lecture concert in BLACK BOX:

  PETRA AHLMARK

  Bossa Nova Clinic : Rhythm, Attitude and Improvisation

  12.00-13.00

 

  LUNCH / tech check-up

 

 

  13.00-14.25

 

 

  KEYNOTE PRESENTATION IN BLACK BOX:

  CARMEN LUNDY

  With Victor Gould, Darryl Hall, Jamison Ross

 

  14.25-14.55

 

  COFFEE BREAK / tech check-up -> conference continues in auditorium

 

  14.55-15.20

 

 

  Lecture IN AUDITORIUM:

  EMMA LARSSON

  Scat-a-lee-dat - What's Up With That?

  5min

 

 

  15.25-15.50

 

 

  Lecture IN AUDITORIUM:

  SANNI ORASMAA

  Acting Jazz

  5min

 

 

 

  15.55-16.20

 

 

  Lecture IN AUDITORIUM:

  GUNILLA TÖRNFELDT

  To improvise on the song, not only on the changes

 

  16.20-16.45

 

 

  Lecture in Auditorium:

  ELENA MINDRU

  A Spectrographic Portrait of the Jazz Voice

 

  16.45-17.15

 

  Panel discussion

 

At 7pm: IJVC and Sibelius Academy Jazz department presents:

Carmen Lundy and Siba Jazz students at 7pm in Black Box

 

   INTERNATIONAL JAZZ VOICE CONFERENCE October 17-19, 2015, Helsinki, Finland

   IJVC DAY 3

 

  Monday 19.10  BlackBox (all day in BlackBox)

  (the presentation time includes Q&A part)

 

  9.00 – (9.50)

 

  Technical check

 

  9.30-9.50

  9.50-10.00

 

  Warm-ups with Ineke van Doorn (in the lobby)

  Announcements/info (in BlackBox)

  10.00-10.50

 

  Lecture concert:

  LOUISE GIBBS

  Jazz Singing Beyond the Standard: new roles and repertoire.

  5min

 

 

  10.55-11.35

 

 

  Workshop:

  LINA NYBERG

  Free phrasing in a jazz standard context

  5min

 

 

  11.40-12.20

 

 

 

  Lecture concert:

  MICHELLE NICOLLE

 The Independent Jazz Singer – The skills you need to be an equal member of  the band

  12.20-13.10

 

  LUNCH / tech check-up

 

 

  13.10-14.10

 

 

  Lecture Concert:

  JUDY NIEMACK

  Hear it and Sing It! Exploring the Blues

  5min

 

 

  14.15-15.05

 

 

 

  Lecture concert:

  KATE SKINNER

   Incorporating the Jazz Language into Everything You Sing

 

  15.05-15.30

 

  COFFEE BREAK / tech check-up

 

  15.30-16.20

 

  Lecture Concert:

  KATE REID

  The Art of the Duo

  5min

 

  16.20-16.50

 

  Panel discussion

 

  16.50-17.00

 

  The IJVC closing speech

 

 

Some schedule changes are possible by the IJVC organizing team.

Evening at the Koko Jazz Club:

18.00-20.00 Conference Dinner (extra fee)

20.00 Conference jam session with special guests

(Club opens for audience at 8pm)

 

 

 

IJVC Presenters and panel speakers in alphabetical order (abstracts will be added soon):

Petra Ahlmark (Sweden),

Leigh Carriage (Australia),

Ineke van Doorn (The Netherlands), 

Louise Gibbs (United Kingdom),

Trydy Kerr (United Kingdom),

Giedre Kilciauskiene (Lithuania),

Emma Larsson (Sweden/United States),

Carmen Lundy (United States),

Lee Ellen Martin (United States), 

Susanna Mesiä (Finland), 

Elena Mîndru (Romania/Finland)

Maria Naranjo (Ecuador), 

Michelle Nicolle (Australia),

Judy Niemack (Germany/United States),

Lina Nyberg (Sweden),

Sanni Orasmaa (Finland/Germany), 

Kate Reid (United States), 

Kat Reinhert (United States),

Jenny Robson (Finland),

Vita Sasnauskiené (Lithuania),

Kate Skinner (United States),

Deborah Tanguy (South Africa),

Amanda Tiffin (South Africa), 

Gunilla Törnfeldt (Sweden), 

Michele Weir (United States)

 

VENUES:

BLACK BOX

http://www.musiikkitalo.fi/en/spaces/black-box

AUDITORIUM

http://www.musiikkitalo.fi/en/spaces/auditorio

KOKO JAZZ CLUB, Helsinki

http://www.kokojazz.fi/en/tilat/